piątek, 27 grudnia 2013

Jagodzianki

Kolejny przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku :) Przepis na wspaniałe jagodzianki, najsmaczniejsze oczywiście zaraz po upieczeniu. Uwielbiane przez rodzinę, pieczone wielokrotnie, także z innymi nadzieniami. Składniki na 8 jagodzianek (akurat zmieści się na blaszce):

Ciasto:

1 łyżeczka suchych drożdży instant
1 łyżka ciepłej wody
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (250g)
3 łyżki cukru
szczypta soli
2 jajka
175 g niesolonego masła, bardzo miękkiego

Nadzienie:

około 80 - 100 g jagód (8 płaskich łyżek stołowych)
około 1/8 szklanki cukru pudru
1 roztrzepane jajko na glazurę

można być kreatywnym jeśli chodzi o nadzienie i spróbować z innym np: marmolada, powidła, nutella


Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
około 2-3 łyżek wody (dodawać stopniowo, w miarę potrzeby

Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, przykryć i odstawić na 10 - 15 minut (po tym czasie powinny się spienić, jeśli nic się nie dzieje, należy powtórzyć z innymi drożdżami). Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, cukier, sól i jajka. Składniki mieszać drewnianą łyżką, aż się połączą. Wyrabiać następnie ciasto ręką przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto jest gotowe gdy przykleja się do boków i dna miski. Będzie miało rzadką konsystencję - nie trzeba dodawać więcej mąki! Można też wyrabiać mikserem, najpierw na wolnych obrotach, później zwiększyć do średnich.
Stopniowo dodawać masło, po dwie łyżki, mieszając lub miksując. Szybko dodawać kolejne 2 łyżki masła, jak tylko poprzednie zmiesza się z ciastem. Miskę przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około 1 i 1/2 do 2 godzin. Uderzyć pięścią w ciasto, ponownie przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
Ciasto podzielić na 8 równych części, rozwałkować 1 część na placek gruby na 1 cm, na lekko posypanej mąką powierzchni. Uformować kwadrat i delikatnie rozpłaszczyć palcami, nakładać po 1 płaskiej łyżce jagód, oprószyć szczyptą cukru pudru. Składając wszystkie rogi ciasta do środka, bardzo dokładnie zlepiać boki tworząc kształt koperty. Odwrócić na drugą stronę i układać łączeniem do spodu, w odległości około 2 - 3 cm od siebie, na blasze (lub blachach) wyłożonej papierem do pieczenia. Luźno przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni (180 z termoobiegiem). Jagodzianki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec na złoty kolor przez około 15 - 18 minut.
Przygotować lukier: cukier puder przesiać na płaski talerz i stopniowo dodając wodę, mieszać, aż powstanie gęsty lukier. Posmarować wierzch jagodzianek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz