czwartek, 26 grudnia 2013

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

kwestia smaku
Smakują najlepiej z czerwonym barszczykiem. Z poniższego przepisu zrobicie też paszteciki ze swoim ulubionym nadzieniem. Opcja z pieczarkami jest opisana na dole pod przepisem.Składniki na całą blaszkę z wyposażenia piekarnika, około 40 sztuk.

Nadzienie:• kapusta z grzybami z tego przepisu

2 szklanki (350 g) mąki pszennej, np. tortowej
1 jajko (w temperaturze pokojowej)
100 g masła, rozpuszczonego, wystudzonego
1 łyżka (8 g) drożdży instant
1 łyżka cukru
1/2 szklanki (120 ml) ciepłego (ale nie gorącego) mleka
3/4 łyżeczki soli

1 jajko oraz siemie lniane, kminek lub sezam do posypania



moje wypieki
  • 350 g letniego mleka
  • 60 g roztopionego masła
  • pół łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 560 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych

wyborcza

  • 50 dag mąki
  • 25 g suchych drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • jaja
  • Przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól, masło, mleko i jedno roztrzepane jajko. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wyrabiamy ciasto, by odstawało od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Roztrzepujemy drugie jajko. Odrywamy równe kawałki ciasta (ok. 12-15 bułeczek). Rozpłaszczamy je lekko. Na każdą kładziemy dużą łyżkę farszu, który "zakrywamy" ciastem. Wierzch bułki smarujemy jajkiem, posypujemy pestkami dyni. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Pieczemy 20-25 minut w 160°C na złoty kolor. Podajemy ciepłe.


Na wierzch: żółtko + 1 łyżka mleka
do posypania, np. czarnuszka, sezam, kminek, siemię lniane


Przygotowanie:

  • Żółtka i masło wyjąć wcześniej z lodówki. Do miseczki lub kubka włożyć pokruszone drożdże i rozetrzeć je z cukrem. Dodać ciepłe mleko oraz 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 - 15 minut pod przykryciem z ściereczki do czasu aż na powierzchni powstanie gruba piana.
  • W międzyczasie przesiać mąkę do większej miski, dodać sól i wymieszać. Wlać spieniony rozczyn z drożdży i wymieszać drewnianą łyżką lub zmiksować mieszadłem miksera. Dodawać stopniowo żółtka cały czas mieszając lub miksując aż ciasto będzie już gładkie i bez grudek. Wyrabiać je jeszcze przez około 3-5 minut (ręką lub hakiem miksera do ciasta drożdżowego).
  • Następnie stopniowo dodawać miękkie masło cały czas miksując lub zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Nawet jeśli wyrabiamy ciasto mikserem, dobrze jest w połowie wyrabiania wyjąć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiać do końca dłońmi. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę (np. w pobliże grzejnika).
  • Wyjąć ciasto na stolnicę i powygniatać przez minutę pozbywając się pęcherzy powietrza (ciasto można w tym momencie włożyć z powrotem do miski, przykryć i wstawić do lodówki na noc lub maksymalnie na 24 godziny) lub od razu piec paszteciki.
  • Podsypać mąkę stolnicę i rozwałkować ciasto na duży prostokąt około 35 x 45 cm. Podzielić go na 4 części (paski o szerokości około 11 cm). Z brzegu paska ułożyć nadzienie i zwinąć długi rulonik z ciasta (zwijamy zaczynając od dłuższego boku prostokąta od strony z nadzieniem), na końcu zlepić ciasto na całej długości łączenia. Powtórzyć z resztą ciasta. Sposób zwijania ciasta można zobaczyć na tym zdjęciu. Można nie wykorzystywać całego nadzienia, jeśli chcemy aby było więcej ciasta.
  • Dużą blachę z wyposażenia piekarnika posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia, przenieść w dłoniach roladki i ułożyć je łączeniem do dołu na blaszce, zachowując odstępy. Tępą stroną noża zrobić ukośne paski na krzyż, następnie pokroić nożem (ostrą częścią) na około 4-5 cm kawałki i tak pozostawić ciasto na blaszce. Posmarować żółtkiem dokładnie roztrzepanym widelcem z mlekiem i posypać kminkiem, czarnuszką, sezamem lub siemieniem lnianym. Odstawić na około 1/2 godziny w ciepłe miejsce*. W międzyczasie nagrzewać piekarnik do 180 stopni.
  • Wstawić blaszkę do piekarnika i piec przez około 25 minut do czasu aż się zrumienią. Pokroić dopiero po ostudzeniu. Można odgrzewać na patelni pod przykryciem. Czytaj więcej w BLOGU.

Jeśli ciasto leżakowało w lodówce, należy je po wyjęciu z lodówki ogrzewać w temperaturze pokojowej przez około 1 godzinę. Dopiero wtedy można formować paszteciki.Nadzienie z kapusty i pieczarek: pokrojone na plasterki pieczarki przed dodaniem do kapusty należy podsmażyć, na maśle lub oliwie, na większym ogniu, aby się szybko zrumieniły a nie puściły soku. Takie podsmażone dodajemy do kapusty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz