niedziela, 26 stycznia 2014

Chleb żytni razowy

Pyszny, wilgotny w środku, chleb żytni z charakterystycznym posmakiem. Proporcje podane w przepisie pasują dla niewielkiej foremki ok 18x10 cm (ok półkilowy bochenek)

Zaczyn
10 łyżek zakwasu
1/2 szklanki mąki żytniej razowej
1/2 szklanki wody

Wymieszać, zostawić w misce pod przykryciem na 12-24 h w ciepłym miejscu (powinien powstać spieniony kożuch)

Ciasto właściwe:
przygotowany wcześniej zaczyn
1 i 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
łyżeczka sypkich drożdży
łyżeczka soli
ziarna słonecznika lub mieszanka
łyżeczka oleju
opcjonalnie łyżka miodu

Wymieszać, przelać do formy, zostawić na ok 2 godziny do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość) i wstawić do nagrzanego pieca (230 oC)

Piec w temperaturze 230 oC przez 10 minut z miską z wodą, potem w tem 180 oC przez 25 minut (jeśli międzyczasie skórka za bardzo się przypiecze - przykryć z wierzchu folią aluminiową

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz