wtorek, 14 stycznia 2014

Zupa z soczewicy i pomidorów z garam masala

500ml passaty z pomidorów (przetarte pomidory)
1 cebula
2 ząbki czosnku
200g soczewicy
1 łyżeczka startego kuminu (ground cumin)
2 łyżeczki garam masala
1,2 l wywaru z warzyw lub wody
sól, pieprz do smaku
śmietana do podania

Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy, dodajemy czosnek i przyprawy, smażymy ok 2 minuty, dodajemy pomidory, dobrze wymieszać, następnie dodać soczewicę i wywar, wymieszać, przykryć garnek pokrywką i gotować na wolnym ogniu ok 25- 30 minut aż soczewica zmięknie. Na końcu zmiksować danie blenderem. Doprawić solą i pieprzem wg uznania. Podawać z łyżką śmietany i grzankami, najlepiej z żytniego chleba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz