wtorek, 22 lipca 2014

Ciasto ucierane z owocami i kruszonką

Za moje wypieki.com

Składniki:
200 g masła
szczypta soli
160 g drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
200 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
600 g dowolnych owoców (np. truskawek, odszypułkowanych i przekrojonych)*


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.


W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodać szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników. Ciasto wychodzi gęste.


Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce, rozcięciami ku górze. Posypać równomiernie kruszonką.


Kruszonka:
150 g mąki pszennej
100 g masła, schłodzonego
50 g cukru pudru


Wszystkie składniki wrzucić do naczynia, szybko posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki.


Piec całość w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz