wtorek, 14 października 2014

Karkówka w indyjskim sosie vindaloo

Vindaloo to danie pochodzące z indyjskiego regionu Goa, a do Europy zostało sprowadzone przez portugalczyków jako danie z mięsa (zazwyczaj z wieprzowiny), wina i czosnku. Z czasem wino zaczęto zastępować octem winnym, chętnie dodawano także chilli i inne przyprawy. Obecnie europejska wersja tego dania to mięso marynowane kilka godzin w occie, cukrze, świeżym imbirze i innych przyprawach, a następnie gotowane z dodatkiem cebuli, pomidorów i pozostałych przypraw (różne wariacje). Do dania dodawane są obecnie często ziemniaki,których brak w pierwotnym przepisie. Potrawa ma słodko-kwaśny posmak i jest jednym z pikantniejszych rodzajów indyjskich curry.

Porcja na 3-4 osoby

ok 750g karkówki pokrojonej na drobne kawałki
6 małych ziemniaków pokrojonych w ćwiartki
3 łyżki oleju
2 średniej wielkości cebule
1 łyżka pasty z pomidorów
1 x 400g puszka pokrojonych pomidorów
1 laska cynamonu
100ml rosołu
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
1/2 papryczki chilli (1 cala gdy ktoś woli bardzo pikantnie jak w oryginale)
3 owoce kardamonu (wyskubane z nich nasionka)
1 łyżeczka kukurmy (turmeric)
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziaren pieprzu
1 kawałek imbiru wielkości palca startego lub drobno posiekanego
3 łyżki octu winnego (można dać więcej)
sól i cukier do smaku
Wszystkie przyprawy (oprócz laski cynamonu) zmielić, połączyć z octem, imbirem i czosnkiem. Uzyskaną w ten sposób marynatą natrzeć kawałki mięsa i pozostawić w lodówce na co najmniej 2 godziny lub nawet dzień przed gotowaniem .

Mięso z marynatą przełożyć do garnka z grubym dnem lub  na patelnię z pokrywką i smażyć wraz z cebulą przez ok 10 min do lekkiego zarumienienia.

Dodać pomidory, laskę cynamonu i rosół (można wodę). Zagotować, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez co najmniej godzinę, idealnie 4 godziny.

Podawać z ryżem, jogurtem i świeżą kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz