czwartek, 16 października 2014

Zupa grzybowa

Jest to przepis na pyszną i prostą zupę grzybową, która może zostać starta blendrem również w formę kremu. Danie może stać się również sosem do pieczeni przy odpowiedniej redukcji gęstości.

½ kg pieczarek
250 gr boczniaków ( lub grzybów Shitake )
1 szklanka suszonych grzybów np. prawdziwków i podgrzybków
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
śmietana 18%
1 ½ wody
2 marchwie, obrane, pokrojone w kostkę
1 pietruszka, obrana, pokrojona w kostkę
1/2 selera, obrany, pokrojony w kostkę 
2 średniej wielkości ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę
olej
2 liście laurowe
Kilka ziaren ziela angielskiego 
Kilka ziaren pieprzu
sól do smaku

Podsmażamy na oleju wszystkie grzyby, cebulę, czosnek i przyprawy. Zalewamy wodą, dodajemy pokrojone warzywa. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 40 minut do godziny. Po tym czasie można zmiksować blenderem do konsystencji kremu. Dodać śmietanę i łyżkę masła, doprawić solą i pieprzem. Dekorujemy natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz