piątek, 12 grudnia 2014

Kapusta postna na słodko z żurawiną

Najlepsza po kilku dniach odgrzewania, dlatego, podobnie jak bigos, warto przygotować wcześniej. Jest intensywna w smaku, kwaśna i zarazem słodka.

Zmodyfikowany przepis z bloga Kwestia smaku

Składniki:
250 g mrożonych podgrzybków (ewentualnie mrożona zupa grzybowa Hortex)
250 g kapusty kiszonej (jeśli jest bardzo kwaśna wyłożyć na sitko i opłukać pod bieżącą ciepłą wodą, odcisnąć, pokroić na drobno)
250 g białej kapusty
garść suszonych grzybów
1 cebula
1/3 jabłka
2 łyżki oliwy
przyprawy: sól i świeżo zmielony pieprz, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1/2 łyżeczki kminku całego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki białego wina lub wody lub domowego bulionu
1/4 szklanki wody
100 g suszonej żurawiny (lub pokrojonych suszonych śliwek)
1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oleju

Zeszklić na patelni drobo posiekaną cebulę i delikatnie ją zrumienić przez około 5 minut. Dodać pokrojoną drobno kapust zarówno kiszoną jak surową białą, przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, kminek, sos sojowy i cukier. Mieszając smażyć przez minutę. Dodać rozmrożone grzyby oraz starte jabłko i dalej smażyć przez minutę. Wlać wino lub wodę oraz dodatkową wodę, koncentrat pomidorowy i zagotować. Dodać żurawinę, przykryć i gotować przez około 10 minut, w międzyczasie 1 - 2 razy przemieszać. Następnie zdjąć pokrywę i gotować przez około 10 minut aż nadmiar płynu wyparuje, od czau do czasu zamieszać. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Pogotować jeszcze przez 1 - 2 minuty i odstawić z ognia. Podawać z pieczywem lub wykorzystać jako farsz do pasztecików

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz