wtorek, 23 grudnia 2014

Sernik królewski

Przepis na mala kwadratową formę o boku 22 cm

Składniki na kruche ciasto:
1,5 szklanki (250 g) mąki pszennej
100 g masła, zimnego
100 g cukru
1 łyżeczka smalcu (można pominąć, smalec jednak nadaje ciastu kruchości)
1 jajko
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto zagnieść i szybko wyrobić. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć, podzielić na 2 części, włożyć do zamrażarki na około 1 godzinę.

Składniki na masę serową:
600g serka philadelpihia
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
100 g masła
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
bakalie - wedle uznania

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem i ekstraktem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodawać żółtka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać po ser i dokładnie miksować, do połączenia. Na sam koniec wsypać mąkę i bakalie.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką.

Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Zamrożone ciasto (jedną część) zetrzeć na blachę na tarce, na nie delikatnie wyłożyć masę serową, następnie zetrzeć drugą część ciasta.

Piec około 1 h. w temperaturze 160ºC. Wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schłodzić.


Smacznego :-).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz