środa, 11 lutego 2015

Ziemniaki zawijane w boczek

(dla 4-6 osób)

20 niewielkich ziemniaków lub pokrojonych na połówki
sól
20 świeżych listków szałwii
1 łyżka oliwy
czosnek w proszku
papryka w proszku
20 plastrów pancetty lub boczku

Ziemniaki myjemy i obieramy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15-18 minut - powinny być al dente. Odcedzamy. Na ziemniakach kładziemy po listku szałwii, skrapiamy oliwą, oprószamy przyprawami, wreszcie - zawijamy każdy ziemniak w plaster pancetty lub boczku, ewentualnie spinamy wykałaczką. Układamy w naczyniu do zapiekania. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200°C aż brzegi pancetty (lub boczku) będą chrupiące. Ziemniaki najlepiej smakują z zieloną sałatą wymieszaną z listkami szałwii. Jeśli jednak nie jesteście fanami szałwii, zastąpcie ją np. tymiankiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz