sobota, 29 października 2011

Kotlet rybny

1 niewielka cebula drobno pokrojona, podsmażona
500 g fileta z ryby (wg uznania), świetnie nadaje się mrożona, mogą być różne, np łosoś+krab, ugotowany np w piekarniku lub mikrofali
500 g pure z ziemniaków
1 jajko
mąka, bułka tarta
pietruszka, koperek,sól, pieprz, ewentualnie cytryna do smaku

wersja thai: dodać papryczkę chilli, dymkę (spring onion), starty korzeń imbiru, liście kolendry, podawać ze słodkim sosem chili i ryżem

wersja wykwintna: dodać łyżkę majonezu, łyżeczkę musztardy dijon, łyżeczka kaparów (pasuje szczeg. do łososia)


Łączymy podsmażoną cebulę, pure z ziemniaków, ugotowane mięso z ryb, doprawiamy pietruszką, koperkiem, solą i pieprzem, ewentualnie chilli. Lepimy 8 kulek. Maczamy w mące, następnie w jajku, na końcu w bułce tartej. Zostawić schłodzone na 30 minut, gdy zrobimy odrazu mogą się rozpadać. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem przez 3-4 minuty z każdej strony aż się zarumienią.

Świetny z frytkami, sosem, dipem i sałatką

sos; majonez, lyzka chrzanu, musztardy, natka pietruszki, szalotka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz