poniedziałek, 1 grudnia 2014

Wigilia - co można przygotować wcześniej?

Pierwsze dni grudnia

Piernik staropolski dojrzewający - ciasto najlepiej zagnieść 4 tyg przed świętami (najpóźniej 2 tyg przed), piec tydzień przed


Na dwa tygodnie przed świętami - ok 10 grudnia

Zakwas na barszcz czerwony - musi leżakować 2 tygodnie

Na dwa tygodnie i tydzień przed świętami - od ok 10 grudnia - 17 grudnia

Przygotowujemy potrawy, które możemy zamrozić (poza pierniczkami)

Pierniczki - nie dekorujemy ich jednak po pieczeniu, ale kilka dni przed świętami
Pierogi - przygotować i zamrozić; tradycyjne to pierogi z kapustą i grzybami , ale może warto też spróbować inne bezmięsne nadzienia? Można podzielić pracę: w jednym dniu wykonać farsz, a w drugim lepić pierogi.
Uszka z grzybami
Makowiec - można zamrozić, lukrem dekorujemy dopiero po rozmrożeniu
Paszteciki drożdżowe - można zrobić paszteciki wcześniej i je zamrozić
Bigos - zamrozić
Kapusta postna klasyczna lub Kapusta postna na słodko z żurawiną  - zamrozić

Na 2- 3 dni przed Wigilią – 21 grudnia

Bigos - warto przygotować go wcześniej, bo najlepszy to taki odgrzewany 3 dni :)
Kapusta postna klasyczna lub Kapusta postna na słodko z żurawiną

Na 2 dni przed Wigilią – 22 grudnia

Makowiec
Piernik
Kutia
Dekoracja pierniczków

Na dzień przed Wigilią – 23 grudnia

Sernik - najlepszy następnego dnia po upieczeniu, a więc warto przygotować go już teraz i przechowywać do Wigilli w lodówce
Makowiec rolada na cieście drożdżowym
Babeczki piernikowe z powidłami - przepyszne i proste, świetna alternatywa dla piernika, przepis na 12 sztuk, uwaga - ze względu na dużą wilgotność ciasta i nadzienie - pieczone w papilotkach
Zupa grzybowa - przepis na gęstą zupę z dużą ilością grzybów, także świeżych, mrożonych zapewniających niepowtarzalny aromat
Barszcz czerwony
karp w galarecie
Śledzie - na wigilijnym stole nie może ich zabraknąć, można je podać na wiele sposobów. Filety należy wcześniej wypłukać dokładnie z soli pod bierzącą wodą lub pozostawić w wodzie lub mleku na kilka godzin aby sól nie dominowała za bardzo w potrawie.
ryba po grecku
Sałatka jarzynowa - potrzebuje czasu by nabrać smaku, dlatego najlepiej przygotować dzień wcześniej, a wywar po ugotowanych warzywach wykorzystać przy przygotowywaniu wigilijnych zup
Paszteciki - jeśli nie zrobiliśmy i nie zamroziliśmy pasztecików wcześniej, to dziś wieczorem lub w rano w dniu Wigilii jest idealny czas by je przygotować. Można pracę podzielić również na 2 dni: wieczorem przygotować ciasto i wstawić do lodówki, by w dniu Wigilli zaoszczędzić trochę czasu. Generalnie paszteciki im świeższe tym są smaczniejsze, podawć do stołu najlepiej na ciepło. Tradycyjne to te z kapustą i grzybami lub samymi grzybami, ale zachęcam do eksperymentów z rodzajem farszu.

W Wigilię – 24 grudnia

Przygotować stół
Rozmrozić i podgrzać wcześniej przygotowane potrawy
Usmażyć ryby
Zrobić się na bóstwo! :)

Lista przepisów wigilijnych

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz